Thursday, May 31, 2012

Himpunan Belia Iskandar Malaysia Johor 2012

Ditulis pada 21 Mei 2012 oleh Portal MEDKOM

Que Haidar Ikon Belia Negeri Johor 2012


JOHOR BAHRU, 21 Mei - Tengku Iskhan Shah Tengku Haidar, 32, atau lebih dikenali sebagai Que Haidar, menerima anugerah Ikon Belia Negeri Johor 2012 kategori seni pada majlis penutup Himpunan Belia Iskandar Malaysia Johor 2012 sempena sambutan Hari Belia Negara Peringkat Negeri Johor 2012, di sini, Ahad lalu.


Pelakon yang sudah berkecimpung dalam bidang lakonan sejak 2005 itu berkata anugerah berkenaan adalah yang pertama diperoleh daripada kerajaan negeri Johor, sekali gus melahirkan rasa gembira dan berbangga dengan pengiktirafan itu.

"Sebagai anak Johor, sudah tentu saya terharu dengan pengiktirafan yang diberikan dan akan terus menyokong aktiviti dan program belia yang dianjurkan oleh kerajaan negeri.

"Saya juga tidak keberatan untuk menyertai sebarang aktiviti anjuran belia negeri ini," katanya yang kini lebih menumpukan perhatian dalam bidang teater berbanding lakonan filem.

Sementara itu, penerima anugerah Ikon Belia negeri Johor 2012 kategori pendidikan, Muhammad Firdaus Adam, 20, berkata anugerah berkenaan diterimanya berikutan pencapaian cemerlang dalam keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) baru-baru ini bagi kategori orang kelainan upaya (OKU).

"Saya gembira dengan pengiktirafan yang diberikan oleh kerajaan negeri, sekali gus menguatkan semangat saya untuk terus berjaya pada masa hadapan.

"Dalam SPM lalu, saya memperoleh keputusan 4A dan 3B dan kini sedang menunggu keputusan permohonan UPU bagi kemasukan sesi akademik 2012/2013 untuk kursus Pendidikan Kaunselor dan Psikologi Kaunseling Fakulti Pengajian Pendidikan, Universiti Putra Malaysia (UPM)," katanya.

Bekas pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Parit Bunga, Ledang itu menjelaskan bahawa walaupun dia mengalami kecacatan sejak lahir tetapi ia tidak mematahkan semangatnya untuk berjaya dalam hidup.

Himpunan Belia Iskandar Malaysia Johor telah berlangsung selama empat hari mulai Khamis lalu. Ia adalah anjuran bersama kerajaan negeri, Jabatan Belia dan Sukan negeri, Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA) serta Majlis Belia negeri dengan tagline I'M Youth.


Program berkenaan turut mencapai sasaran 100,000 belia dari seluruh negeri Johor dengan penganjuran lebih 75 aktiviti dalam 13 segmen.

Antara aktiviti yang dilaksanakan termasuk karnival belia Islam, karnival Jom Centre, karnival Mesra Belia 1Malaysia, jelajah buku dan Himpunan Cinta bersama Imam Muda Ashraff, gusti lengan, kem sukarelawan, sukan permotoran, jejaka perkasa, pertandingan catur perdana Iskandar, bola keranjang, perhimpunan Waja Diri, Muay Thai dan pertandingan Kabbadi.

Tujuh lokasi telah dipilih untuk penganjuran aktiviti berkenaan, iaitu Plaza Angsana, Danga City Mall, Dataran Bandar Raya Johor Bahru, Kompleks Belia dan Sukan Larkin, Kompleks Sukan Indahpura Kulaijaya, Taman Merdeka dan Hutan Bandar Mutiara Rini.

Turut berlangsung ialah catatan rekod dalam Malaysia Book of Records (MBOR) untuk dua aktiviti, iaitu persembahan J-Robikton dan himpunan 30,000 naskhah buku dalam aktiviti Jelajah Buku. 

0 comments:

Post a Comment