Saturday, June 9, 2012

Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Kebangsaan Kali Ke-55

Ditulis pada 4 Jun 2012 oleh Portal MEDKOM

Perpaduan jadikan Islam dilihat teguh di mata dunia 

Menteri Besar Johor, Dato' Abdul Ghani Othman menyampaikan cenderahati kepada Perdana Menteri Malaysia, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak ketika Majlis Perasmian Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan di Persada, Johor Bahru.
Menteri Besar Johor, Dato' Abdul Ghani Othman menyampaikan cenderahati kepada Perdana Menteri Malaysia, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak ketika Majlis Perasmian Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan di Persada, Johor Bahru.
JOHOR BAHRU: Persefahaman di kalangan masyarakat di negara ini dapat mewujudkan perpaduan ummah dan memperkukuhkan ikatan persaudaraan, sekali gus berupaya menjadikan Islam dilihat teguh di mata dunia.

Menteri Besar, Dato’ Abdul Ghani Othman, berkata Islam menitikberatkan amalan bekerjasama dan mempunyai persefahaman kerana ia adalah satu-satunya cara yang boleh mewujudkan suasana aman dalam kalangan masyarakat.

“Dengan kembali kepada ajaran al-Quran, persengketaan dapat dielakkan dan permusuhan boleh dihindarkan, sebagaimana firman Allah S.W.T dalam surah Al-anfal ayat 46 yang bermaksud: "Dan janganlah kamu bersengketa, maka kamu akan gagal (lemah) dan hilang kehebatan kamu."

“Hal ini bertepatan dengan tema majlis pada malam ini, iaitu “Persefahaman Asas Perpaduan Ummah,” katanya ketika berucap pada majlis perasmian Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Kebangsaan Kali Ke-55 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Persada Johor, di sini, malam ini.


Abdul Ghani berkata negeri Johor telah memulakan usaha untuk melahirkan generasi al-Quran dengan menerapkan elemen-elemen penting termasuk tekun belajar, sentiasa membaca, menghayati dan mengamalkan nilai-nilai al-Quran dalam kehidupan harian.

Katanya, ia selari dengan hadis Nabi Muhammad S.A.W yang bermaksud, “telah aku tinggalkan kepada kamu dua perkara. Sekiranya kamu berpegang teguh dengan kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan sesat buat selama-lamanya, iaitu al-Quran dan Sunah ku.”

“Di negeri ini, kira-kira 80,000 rakyat Islam telah menyertai program membudayakan al-Quran yang dimulakan sejak 1996 sama ada di masjid, surau, pejabat kerajaan, badan berkanun, agensi swasta dan industri yang mengamalkannya pada setiap minggu untuk sepanjang tahun,” katanya.

Turut hadir ialah Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor; isteri Abdul Ghani, Datin Prof Dr. Jamilah Ariffin; dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Seramai 27 qari dan qariah dari semua negeri, kecuali Kelantan yang tidak menghantar qariah akan memperdengarkan bacaan masing-masing dalam majlis yang berlangsung selama lima hari bermula malam ini.

Pada malam pembukaan itu, dua peserta memperdengarkan bacaan mereka, iaitu qari dari Selangor, Abdul Khair Jalil dan qariah dari Perlis, Sarina Che Yahya.

0 comments:

Post a Comment