Tuesday, March 19, 2013

Johor Lama Jadi Kota Warisan dan Budaya


WARISAN perlu dikekalkan dan budaya perlu disuburkan. Jika usaha itu tidak dilaksanakan maka generasi akan datang tidak dapat melihat budaya dan warisan nenek moyang mereka.

Untuk itu, masyarakat perlu mengamalkan budaya memelihara dan memulihara harta benda bukan sahaja bangunan yang didiami tetapi segala kemudahan yang disediakan oleh kerajaan. Ketika ini, budaya memelihara dan memulihara sudah ada dan perlu dipupuk agar budaya ini kukuh bertapak dalam minda masyarakat sehingga mereka sentiasa mementingkan budaya pemeliharaan dan penyelenggaraan.

Masyarakat tidak boleh menganggap bahawa tanggungjawab untuk menjaga budaya dan warisan hanyalah di tangan kerajaan atau agensi tertentu. Tetapi mereka perlulah bekerjasama untuk menjaga agar budaya dan warisan itu kekal dan mekar sepanjang masa.

Walaupun kerajaan menyediakan pelbagai peruntukan untuk menyelenggarakan bangunan, harta benda atau tempat bersejarah, namun budaya memelihara seni warisan perlu dipupuk kerana ia mampu mengurangkan kos penyelenggaraan yang terpaksa ditanggung kerajaan.

Dari segi jabatan kerajaan pula, mereka perlu cergas melaporkan sebarang kepincangan pada bangunan atau harta kerajaan walaupun bukan di jabatan atau bangunan mereka sendiri.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sentiasa mementingkan aspek penyelenggaraan dan mahukan minda masyarakat turut berubah untuk memupuk budaya itu.

Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) sentiasa mengadakan Program Merakyatkan Seni Budaya (PMS) untuk menyuburkan seni budaya bangsa selain bekerjasama dengan Jabatan Warisan Negara untuk memelihara dan memulihara tempat bersejarah di seluruh negara.

JKKN telah mengadakan PMS Komuniti 1Malaysia 'Menyusur sungai di Laman Tun Sri Lanang dan Kampung Johor Lama, Kota Tinggi pada Selasa lalu. Hadir sama dalam program itu ialah Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK), Datuk Seri Utama Dr. Rais Yatim.


Setibanya di jeti Tun Sri Lanang Kota Tinggi, Dr. Rais dan rombongan dibawa menaiki bot mudik Sungai Johor untuk menziarah Makam Laksamana Bentan di Kampung Kelantan, Kota Tinggi. Laksamana Bentan adalah laksamana yang membunuh Sultan Mahmud Shah.

Lawatan singkat dari dalam bot itu seterusnya telah menghilir Sungai Johor menuju jeti Kampung Makam yang mengambil masa 15 minit dari Kampung Kelantan.

Setiba di Kampung Makam, Dr. Rais dibawa menziarahi Makam Sultan Mahmud Mangkat Dijulang yang dibunuh oleh Laksamana Bentan gara-gara isteri laksamana dibunuh oleh Sultan kerana memakan seulas nangka milik Sultan.

Selepas menghabiskan masa selama setengah jam, rombongan terus menaiki kereta ke Kampung Johor Lama kira-kira 26 kilometer di bandar Kota Tinggi. Di Johor Lama diadakan program PMS.

Selain memberi sumbangan komputer riba kepada penduduk di kawasan ADUN Johor Lama dan Sedili, masing-masing mendapat 100 buah, Dr. Rais turut bergotong-royong membaiki dua buah rumah orang kampung. Sebelum mengakhiri lawatan, Dr. Rais sempat melawat muzium Johor Lama yang memberi fokus kepada sejarah penubuhan dan pemerintahan Kerajaan Johor Lama.

Selepas majlis itu, Dr. Rais berkata KPKK akan bekerjasama dengan kerajaan negeri Johor untuk menjadikan Kota Johor Lama di sini sebagai satu daripada kota warisan dan budaya di negeri ini.

Menurutnya, ini antara langkah untuk memelihara kebudayaan dan kesenian lama di kawasan itu sekali gus menonjolkan Johor sebagai negeri jelapang budaya yang ulung di negara ini.

"Kota Johor lama antara salah satu kawasan peninggalan sejarah bukan sahaja dari segi sejarah kerajaan lama tetapi juga melibatkan seni warisan lama. Beberapa peninggalan sejarah di kawasan ini serta Sungai Johor juga perlu dilihat kembali secara serius termasuk legenda di kawasan itu," katanya.


Selain memelihara dan memulihara tempat bersejarah, Dr. Rais sering menekankan aspek penyelidikan warisan, budaya dan seni yang kini diterajui oleh JKKN. Ia bagi memastikan hasil kajian terperinci itu dapat digunakan untuk generasi akan datang.

Menurutnya, kajian yang dijalankan membabitkan sejarawan tempatan selain pakar akademik negara mampu menjelaskan sejarah dan perjalanan sesuatu peristiwa selain mendapatkan bukti warisan bagaimana sesuatu kejadian itu berlaku.

Dr. Rais turut mencadangkan satu kajian antropologi dijalankan melibatkan suku kaum Orang Asli Kanaq di Kampung Mawai, Kota Tinggi.

Menurutnya, suku kaum Orang Asli berkenaan terdapat di Johor sahaja dan kini hanya tinggal seramai 30 keluarga.

"Kaum Kanaq sangat sedikit apabila diselidik oleh pakar tempatan. Dimaklumkan kaum ini hidup sendiri walaupun dapat bantuan daripada kerajaan.

"Budaya mereka walaupun telah ada orang luar datang buat kajian tetapi kita tidak faham. Kita akan wujudkan penyelidikan agar mereka ini juga mampu menjadi antara daya tarikan penting ke negeri ini," katanya.

Dr. Rais mahu agensi di bawah KPKK terutama RTM dan Perbadanan Filem Nasional (FINAS) membuat dokumentari mengenai Johor Lama dan Tamadun Melayu di susur Sungai Johor. Ini termasuk mengenai Kota Johor Lama, Laksamana Bentan, Sultan Mahmud Shah dan Cik Siti 99.

Beliau mahu KPKK melihat kemungkinan mengadakan pesta air di perairan Johor Lama yang boleh diusahakan bersama Kementerian Pelancongan bagi menarik pelancong tempatan dan luar negara dan memekarkan sejarah di kawasan itu.

Dr. Rais turut mengumumkan Kampung Johor Lama dan Felda Apeng Timur diberikan kemudahan kampung tanpa wayar. - UTUSAN

--> Berita berkaitan: SINAR

0 comments:

Post a Comment