Friday, November 24, 2017

Bajet Johor Mesra Rakyat, Ringankan Beban Pelajar

KOTA ISKANDAR, 24 Nov. – Bajet Johor 2018 yang dibentangkan Menteri Besar Johor, Dato’ Mohamed Khaled Nordin semalam disifatkan sebagai mesra rakyat, selain menunjukkan keprihatinan kerajaan negeri termasuk kepada golongan pelajar.

Presiden Sekretariat Mahasiswa Johor UTM (SEJATI), Muhamad Syafik Rahmat, berkata manfaat yang diberikan kepada golongan pelajar merangkumi semua peringkat samada di peringkat sekolah mahupun universiti, terutama dari kumpulan berpendapatan rendah.

Beliau berkata, dengan penambahan penerima Biasiswa Kenangan Dato’ Onn dan peningkatkan had kelayakan pendapatan keluarga, ia dapat menambah bilangan penerima manfaat daripada golongan sasaran.

“Bantuan ini sangat memberi kesan positif kepada para pelajar bagi menampung kos sara hidup ketika di kampus, sekaligus dapat meringankan beban keluarga.

“Ini secara tidak langsung membantu golongan pelajar apabila mereka bergraduasi kelak, mereka tidak perlu risau memikirkan hasil pendapatan yang diperoleh ketika itu akan digunakan bagi membayar hutang pelajaran semata-mata,” katanya dalam satu kenyataan, di sini, hari ini.

Beliau turut berterima kasih kepada kerajaan negeri di atas inisiatif memansuhkan kos perkhidmatan 4% bagi peminjam Skim Pinjaman Pelajaran YPJ.

“Kami sebagai mahasiswa amat berterima kasih kepada kerajaan negeri di atas inisiatif memansuhkan kos perkhidmatan 4% bagi peminjam-peminjam baharu dan peminjam yang dijadualkan mula membayar balik pinjaman bermula 2018.

“Perkara ini bermakna, peminjam hanya perlu membayar semula nilai yang telah mereka pinjam, tanpa perlu membayar sebarang caj tambahan yang lain,” katanya.

Beliau turut menzahirkan harapan agar inisiatif bajet Johor yang merangkumi 153 titik sentuhan dengan tema Membangun Dekad Baharu Yang Sejahtera Untuk Johor dapat dilaksanakan dengan baik oleh golongan pelaksana.

“Saya yakin inisiatif Bajet Johor 2018 ini dapat membantu golongan sasaran dan menjamin kesejahteraan masa hadapan di negeri Johor yang berkemajuan. Moga Allah berkati Johor,” tambahnya.

0 comments:

Post a Comment