Tuesday, November 13, 2018

421,706 calon duduki SPM 2018 seluruh negara

Oleh Mohamad Ridzuan Mohd Anwar
13 November 2018


KAJANG: Seramai 421, 706 calon menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2018 bermula hari ini sehingga 13 Disember depan.

Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching, berkata daripada jumlah itu sebanyak 3,308 pusat peperiksaan dibuka di seluruh negara membabitkan 33, 631 petugas peperiksaan.

Beliau berkata, Kementerian Pendidikan juga mensasarkan jumlah peningkatan keputusan peperiksaan SPM tahun ini berbanding tahun sebelumnya.

“Tetapi saya ingin tekankan di sini bahawa kejayaan keputusan SPM bukan perkara paling penting dalam KPM.

“Apa yang penting mereka dapat mengaplikasikan ilmu itu dalam kehidupan untuk kesejahteraan negara,” katanya.

Selain itu, pihaknya juga sudah memikirkan kemungkinan berlaku banjir di pusat peperiksaan yang berisiko tinggi.

“Kita sudah mewujudkan prosedur operasi standard (SOP) di mana kita akan menempatkan pelajar-pelajar serta pegawai bertugas di pusat peperiksaan yang baharu sekiranya berlaku banjir.

“Semua petugas sudah dimaklumkan mengenai SOP ini dah kerjasama daripada pihak Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan memastikan kelancaran sewaktu SPM,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika hadir memberikan sokongan kepada calon SPM di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Saujana Impian, di sini hari ini.

Sementara itu, SMK Saujana Impian menempatkan dua pusat peperiksaan membabitkan seramai 496 calon menduduki SPM tahun ini. 

0 comments:

Post a Comment