Thursday, February 28, 2019

Mahasiswa tak setuju tukar nama Duta Jauhar


JOHOR BAHRU, 28 Feb - Mahasiswa termasuk majoriti bekas peserta program Duta Jauhar rata-rata mereka didapati tidak bersetuju dengan nama baharu program itu yang ditukar kepada Mahasiswa Harapan Johor.

Hal ini dapat dilihat apabila mereka memberikan maklumbalas di ruang komen berhubung nama baharu yang digunakan itu pada hantaran di laman facebook rasmi program tersebut, baru-baru ini.

Hantaran tersebut bagi menghebahkan permohonan siri terbaru, mendapat pelbagai reaksi komen daripada mereka yang pernah menyertai program berkenaan dan juga pemerhati yang mengikuti perkembangan.

Mahasiswa UTHM, Aisyah Aireen memberi komen, "Semua kena tukar nama. Nama Duta Jauhar sudah ramai orang kenal. Kalau ubah nama, sudah 1 kerja kena marketing balik. Buang masa. Semoga baik-baik sahaja pengisiannya dan ada perkara baru."

Mahasiswa UUM, Siti Hajar bertanyakan, "Kenapa kena ada Harapan juga?"

Begitu juga Mahasiswa UM, Muhammad Fadzlan mempersoalkan, "Apa beza Duta Jauhar dengan Mahasiswa Harapan?"
Beliau menambah, "Harap pembawaannya tetap sama walaupun tidak relevan menukar nama."

Seorang lagi Mahasiswa UM, Solehaton Hishamudin berkata, "Duta Jauhar telah komersil, jadi untuk apa tukar jika matlamat masih sama."

Pemilik akaun bernama Azmir Simpang pula mencadangkan, "Baik letak Duta Harapan saja. Nak sangat Harapan."

Bagi seorang pemerhati, Taufiq Abdul Fattah pula berpandangan, "Tukar nama tetapi objektif masih sama, sesuai dengan peredaran zaman dan kalian (mahasiswa) juga perlu tidak terperangkap dengan sejarah dan kenangan lalu."

Hantaran itu turut dikongsikan lebih 25 pemilik akaun yang menganggap nama program tersebut tidak perlu ditukar.

Syamimi Samingan menyebut, "Sudah elok-elok nama Duta Jauhar. Nama program untuk student punsudah berunsur politik."

Mahasiswa UTM, Ummi Habibah menyatakan, "Satu platform yang mengajar saya segalanya tentang keusahawanan sosial."

Program Mahasiswa Harapan Johor yang menggantikan nama Duta Jauhar telah diumumkan oleh Menteri Besar, Dato' Haji Osman Sapian ketika pembentangan Belanjawan Johor 2019 pada 29 November lalu. Sejumlah RM1 juta diperuntukkan berbanding RM1.5 juta peruntukan pada tahun-tahun sebelumnya.

0 comments:

Post a Comment