Saturday, March 16, 2019

Politeknik Ibrahim Sultan ditutup, 131 mahasiswa mangsa pencemaran toksik

PASIR GUDANG, 15 Mac - Politeknik Ibrahim Sultan (PIS) di sini ditutup bermula kelmarin selepas 131 penuntutnya mengalami sesak nafas, peduh mata, loya dan muntah-muntah akibat pencemaran Sungai Kim Kim.

PROSES saringan kesihatan turut dilakukan dalam kawasan kampus selepas penuntutnya mengalami pening kepala, muntah, loya dan sesak nafas di Politeknik Ibrahim Sultan, Pasir Gudang, Johor. 
Semua penuntut sudah diarahkan pulang ke rumah masing-masing manakala sebahagian yang tidak pulang atas beberapa faktor lain telah dipindahkan ke asrama Politeknik Mersing di Mersing.

Ketua Unit Komunikasi Korporat PIS, Abdul Razak Salim berkata, kesemua 131 penuntut yang terkesan dengan pencemaran tersebut dihantar untuk pemeriksaan lanjut di beberapa hospital kerajaan di negeri ini dan Melaka.

“Daripada jumlah itu 13 orang telah di wad di beberapa buah hospital termasuk Hospital Sultanah Aminah (HSA), Hospital Sultan Ismail (HSI) selain hospital di Batu Pahat dan Hospital Segamat serta Hospital Besar Melaka.

“PIS telah menutup operasinya buat sementara waktu sehingga ada makluman terkini daripada pihak kementerian.

“Para pelajar dan kakitangan sudah dinasihatkan untuk pulang ke rumah masing-masing dan pelajar yang tidak dapat pulang ke kampung dipindahkan ke asrama Politeknik Mersing. Penghuni kuarters iaitu staf PIS juga tinggal sebilangan kecil,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Beliau memohon jasa baik pihak Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Seri Alam untuk membuat rondaan di kawasan kampus PIS.

Bencana alam sekitar itu turut memaksa 111 buah sekolah rendah dan menengah selain 92 tadika dan taska ditutup di daerah ini untuk keselamatan para pelajar sekali gus sebagai langkah mencegah peningkatan pesakit. - UTUSAN ONLINE

0 comments:

Post a Comment